29 Eylül 2009 Salı

BAYRAM BAKLAVASI


Ramazan bayramı için hazır yufkadan yaptığım bu baklavanın tadına doyamadık,nasipse Kurbanda tekrar yapacağım :)


1 paket hazır yufka (benim aldığım 800 gr'dı). Açık yufkacıdan bulabilirseniz (ben bulamadım,kalmamış) 1 tepsi için 500 gr. yeterli gelecektir. 800 gr'lıktan 2 midi boy tepsilik baklava çıkıyor.

Öncelikle şerbeti hazırlamamız gerekiyor,şerbetin ılık olması lazım.

1 tepsi için şerbet ölçüsü : 3 su bard. su, 4 su bard. şeker,1 dilim limon kaynatılır,soğutulur.

*** tepsinin tabanın yağlanır. 250 gr tereyağ eritilir,1 kahve fincanı sıvı yağ ile karıştırılır.

herbir yaprak arasına yağ karışımı serpilir. ceviz,fıstık,yada fındığı dilediğiniz katlar arasına serpebilirsiniz yada ilk 15 yaprak yufkadan sonra sadece 1 kat bolca ceviz serperek üzerine her katlara yağ serpilecek şekilde diğer 15 katı tamamlayabilirsiniz. ( 15 kat arzuya göre 10'a düşürebilir yada 20'ye çıkartılabilir.) yufka işlemi tamamlandıktan sonra kenarlardan taşan yufkaların fazlalığı kesilir ve alta doğru sıkıştırılır.bu işlemler seri şekilde yapılmalıdır,çünkü yufka çabuk kuruyor.istenilen büyüklükte dilimlenir.kalan yağ karışımı üzerine bolca dökülür.180* iyice kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkartıldıktan 5-10 dk. sonra şerbetin tamamı dökülür,çekmesi için 5-6 saat dinlendirilir.


2 yorum:

Hatay Sofrası(Şenay) dedi ki...

Canım hazır yufkayla yaparken yaprakların kurumaması için çabukmu yapılması gerekiyormuş.Nasıl gerçekten ev yapımı gibi güzel oldumu.?Bende denemek isterdim ama cesaretim olmadı.:)

GÜL dedi ki...

evet güzelim seri olmak gerekiyor.
bende cesaret edemiyordum,gözümde büyütüyordum ama sonuç mükemmeldi,misafirlerim de çok beğendi. tavsiye ederim