14 Mayıs 2009 Perşembe

Adana kebap ve lavaş




köftesini kafama göre ve birkaç tarifi birleştirerek yaptım,tadını birebir olmasada çok yakın tutturdum.kuyruk yağı olsaydı sanırım tam olurdu
500 gr kıyma,2 soğan,1 yumurta,2 yemek kaşığı galeta unu,3 yemek kaşığı zeytin yağı,2 çay kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı kırmızı biber,1 çay kaşığı karabiber,2 çay kaşığı kimyon,1 çay kaşığı köfte baharatı,1 çay kaşığı kekik,1 çay kaşığı salça tüm malzemeler iyice yoğurulur.1-2 saat dinlendirlir.daha sonra şişlere takılarak şekillnedirilir,ızgara da pişirilir.
*** baharatlar damak zevkine göre artırabilinir,azaltılabilinir.isteğe göre sarımsak olabilir.
Lavaş :
göz kararı un,su,maya ve tuz ile hamur yapılır,1 saat dinendirilir. bezelere ayrılır,un yardımıyla tavanın içi büyüklüğünde açılır,kısık ateşte tavada pişirilir. iç harç olarak soğan,maydanoz,biber,domates vs. ile salatası hazırlanır


2 yorum:

Berna dedi ki...

güldaneciğim tariflerini ağzım sulanarak okuyorum, hepsi birbirinden güzel görünüyor. ama bir adana'lı olarak söyleme gereğini hissettim: adana kebabına et, tuz ve kırmızı tozbiberden başka hiçbir şey girmez. etin birbirini tutması için sadece ellerini suyla ıslatır çok fazla yoğurursun. yani soğan, galeta, yumurta, kekik, karabiber gibi ek lezzetler kesinlikle olmaz. kebaba o meşhur tadını veren koyun etidir ve koyunun da adana'ya yakın bir iklimde yetişmiş olması şarttır. iyi bir adana kebabı ustası eğer farklı bir şehirde ise kıymayı mutlaka adana'dan getirtir, başka yerde yetişen koyunun eti aynı tadı vermez. bir de böyle denesen eminim en güzel adana kebabını sen yaparsın canım.
Berna

GÜL dedi ki...

bernacım,benimki çakma adana oldu,biraz tariflerden birazda kendi ilavelerimle çıktı ortaya.

püf noktaların için teşekkür ederim güzelim. :)